Isnin, 14 Mei 2012

Bagaimana orang buta menggunakan komputer: menghasilkan shortcut untuk menamatkan proses internet explorer

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Pada kiriman sebelum ini saya ada menceritakan masalah yang dihadapi oleh pengguna perisian screen reader ketika melayari internet. Saya juga mencadangkan satu teknik untuk mengatasi masalah ketika perisian screen reader tidak berfungsi disebabkan oleh process internet explorer. Langkah dibawah merupakan cara menghasilkan shortcut untuk menamatkan process internet explorer ketika masalah tersebut berlaku.

 1. Pergi ke desktop.
 2. Tekan rightClick di ruang kosong pada desktop.
 3. Pilih New
 4. Pilih Shortcut.
 5. Tekan Enter. Satu Create shortcut wizard window akan terbuka
 6. pada Type the location of the item: Edit text ,

  Taipkan "taskkill -f -im iexplore.exe" 

  Arahan taskkill dengan parameter -f -im digunakan supaya komputer menghentikan semua proses yang sedang dijalankan oleh internet explorer.
 7. Tekan Tab hingga butang Next.
 8. Tekan Enter. saatu create shortcut windows selanjutnya akan muncul.
 9. Pada Edit text berlabel “type a name for this shortcut:”

  Taipkan sebarang teks untuk menggambarkan proses taskkill internet explorer. Contohnya "kill ie"
 10. Tekan Tab hingga butang finish.
 11. Tekan Enter. Window shortcut wizard akan tertutup. Satu shortcut akan dihasilkan dengan teks “kill ie” wujud pada desktop. Untuk melaksanakan arahan taskkill, pergi
  ke shortcut pada teks “kill ie” pada desktop, kemudian tekan enter. Sebenarnya Teks “kill ie” pada desktop susah dicapai dalam keadaan perisian screen reader tidak berfungsi. Satu kekunci shortcut atau hot key perlu dihasilkan untuk mencapai shortcut “kill ie” pada desktop.

  Langkah dibawah perlu dilakukan untuk menghasilkan kekunci shortcut atau hot key tersebut.
 12. pada shortcut taskkill (berlabel “kill ie”)yang baru dihasilkan,tekan kekunci alt+enter (atau rightClick, pilih Properties). Shortcut Tab dalam Windows “kill ie” properties akan dibuka.
 13. Tekan Tab sehingga “shortcut key hotkey”.
 14. Tekan kombinasi kekunci yang akan digunakan untuk mencapai shortcut “kill ie” pada desktop. Sebagai contoh tekan kekunci Ctrl+Alt+i.
 15. Tekan Tab sehingga butang Ok.
 16. Tekan enter. Windows “kill ie” properties akan tertutup.
 17. Apabila perisian screen reader terhenti ketika melayari internet, tekan kombinasi kekunci shortcut yang telah dihasilkan (ctrl+alt+i).
 18. Tunggu hasilnya, Perisian screen reader akan berfungsi semula.
Nota***
 • Uji shortcut di atas dengan memulakan internet explorer, kemudian tekan hotkey yang telah dihasilkan (ctrl+alt+i). Sekiranya internet explorer tertutup, maka langkah yang di buat telah berjaya.
 • Setelah process internet explorer ditamatkan secara paksa, satu alert akan muncul ketika internet explorer dimulakan semula. Pilihan daripada alert tersebut ialah membuka laman sebelum ini ataupun close. Pilihan close adalah disyorkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan