Ahad, 21 Oktober 2007

Bisikan ke 3: Kasih sayang di Aidilfitri

Hari ini merupakan hari ke 7 umatt Islam di Malaysia berada dalam bulan Syawal tahun 1428 Hijrah. Bagi mereka yang menunaikan ibadat puasa sunat 6 hari bermula dari 2 Syawal, hari ini merupakan hari raya kedua mereka. Beruntunglah mereka yang mendapat ganjaran berpuasa selama setahun.
 
Suasana Hari Raya Aidilfitri masih lagi terasa akan kemeriahannya. Tetamu masih lagi berkunjung dari  rumah ke rumah, Kebanyakkannya terdiri daripada kaum keluarga dan sanak saudara.
 
Memang betulhari raya adalah masa yang paling sesuai untuk bermaaf-maafan disamping mengeratkan hubungan silaturahim dan juga  mengukuhkan kasih sayang sesama manusia.

Kasih sayang memang tidak dapat dijualbeli, ianya wujud secara semulajadi melalui pengalaman silam. Aku mungkin tidak merasa kasih atau sayang kepada orang lain kerana aku tidak mempunyai pengalaman dengan mereka. Memang aku dituntut untuk mempunyai perasaan kasih sayang sesama insan namun perasaan itu bukan boleh dilakonkan malah untuk berpura-pura sekalipun pasti akan dapat dihidu kesumbangannya. Kasih sayang wujud di dalam hati dan diluahkan lewat aksi dan tindakan. Kasih sayang juga tidak dapat disembunyikan ataupun di pendam. Begitulah yang berlaku pada diriku pada awal Syawal lalu iaitu kasih sayang terlalu indah untuk dikenang.
 
Dalam usia yang selewat aku, ramai yang masih sudi bersalaman, memeluk, mencium malah menangis ketika mengucapkan kemaafan. Doa, perangsang, nasihat  dan harapan turut dibisikan ke cuping telingaku. Sebenarnya itulah yang memberikan kekuatan untuk aku meneruskan kelangsungan hidup ini. Alhamdullillah aku masih punyai mereka walaupun hanya bisikan yang mampu mereka sumbangkan. Itulah yang sebenarnya lebih bermakna dari sesuatu yang lainl, mungkin. Bisikan dan tangisan merekalah yang telah menyentuh dan meresap jauh di sudut hati dan perasaanku. Sebenarnya aku ingin membasahi bahu-bahu  juga pipi mereka dengan airmataku  namun barangkali ianya telah kering ataupun hati ini terlalu keras untuk memahami malah mentafsirkan peristiwa tersebut.?atau mungkin seperti mana yang aku nyatakan di atas bahawa kasih sayang tidak boleh dilakonkan..............
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan