Rabu, 14 September 2011

Kasih Sayang di Aidilfitri 2–Syawal 1432

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Malam tadi rembulan Syawal 1432pasti kelihatan penuh di dada langit, menandakan sudah lebih 15 hari aku merayakan Aidilfitri. Empat tahun lalu, pernah aku berbisik tentang ini, di blog ini dan dua tahun lepas ingin aku ulanginya, namun tiada yang berubah, kecuali warna pakain dan umur. Kini, aku akan berbisik semula, berbisik tentang suasana, rasa dan perasaan yang serasa telah berbeda.

Walau usiaku hampir separuh abad, seperti empat dan dua tahun lalu, mereka masih tidak jemu memelukku, mereka masih tidak jemu mengalirkan air mata untukku, mereka masih tidak jemu untuk berbisik dan mereka masih tidak jemu memohon kemaafan walau mereka tidak pernah berdosa padaku.

Aku cuba menahan perasaan, aku cuba mempertahankan egoku dan aku cuba keraskan hati agar ianya seperti empat tahun dan dua tahun lalu. Pelukan mereka semakin erat, esakan mereka makin jelas kudengar dan air mata mereka semakin membasahi bahu bajuku hinggakan pertahanan ku semakin longgar dan akhirnya… Ketika aku menoleh aku terasa manik-manik air menitik membasahi bahu bajuku. Aku pasti dan sememangnya pasti airmata yang mengalir adalah milikku sendiri. Alhamdulillah, aku masih punya mereka…

1 ulasan:

  1. singgah sini dan salam perkenalan dari saya :)

    www.azmeerahmadshahruddin.blogspot.com

    BalasPadam